Zlata ribica, Matjaž Ribič s.p.
Ješenca 13
2327 Rače
Tel.: 041 55 88 77, +38641558877

KOI krapi

 V preteklosti so koi krapi na Japonskem imeli različne nazive: irogoi – obarvani krap, hanagoi – cvetni, okrašeni krap in moyoogoi – neresnično, fantazijsko obarvani krap. Danes Japonci koi krape imenujejo nishigikoi, kar pomeni v prevodu brokatni, okrašeni krap. Da bi razumeli kaj so koi krapi moramo poznati njihovo zgodovino.
 Čas in mesto pojava prvih koi krapov ni znano, prevladujejo pa mnenja, da so vzgojeni v Perziji, od tam pa preneseni na Kitajsko in Japonsko. Prve pisne vire o koi krapih najdemo v kitajski knjigi iz časa zahodne dinastije Chin od leta 265 do leta 316 našega štetja. Ne glede na zgodnji razvoj koi krapov je znano, da so koi krape, ki jih danes poznamo, razvili Japonci iz gorovja Niigata, ki se nahaja na otoku Honshu. Koi krap je bil prvič predstavljen širši javnosti leta 1914 v Tokiu. Javnost je bila navdušena nad njihovo lepoto in nekaj primerkov se je takoj premestilo v carjeve ribnike v Tokiu. Koi krap je kmalu postal prestižni simbol in se je razširil po celi Japonski.
 Za razliko od ostalih okrasnih rib, ki jih poznamo, so koi krapi pravi » dragulj«, saj lahko zrastejo zelo veliki, kar jim daje mogočen videz. Obstajajo razne barvne inačice koi krapov, s selekcijo pa se vedno znova pridobivajo nove, kar omogoča ljubiteljem koi krapov veliko izbiro in raznovrstne primerke. Njihove bleščeče barve in unikatnost so jim prislužile vzdevek » živeči dragulji ». Primerno temu vrhunski koi krapi neredko dosegajo cene luksuznih avtomobilov ali hiš.
 Tudi sam imam dve matični jati koi krapov, ena izvira iz Evrope, drugo sem pa leta 2011 pripeljal iz Japonske. Koi krapi, ki jih je možno kupiti, so lastne vzgoje in zelo dobro prilagojeni na naše okolje, saj so vzgojeni pri nas na naraven način.Cena:
4.00 €
Na zalogi
Cena:
6.00 €
Na zalogi
Cena:
9.00 €
Na zalogi
Cena:
13.00 €
Na zalogi
Cena:
18.00 €
Na zalogi
Cena:
25.00 €
Na zalogi
Cena:
30.00 €
Na zalogi
Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.